Maszyna nie zastąpi człowieka

3 września 2014, 11:49

Rozwijająca się robotyka, coraz bardziej zaawansowane prace nad sztuczną inteligencją powodują, że niektórzy obawiają się, iż w niedalekiej przyszłości roboty wyprą ludzi z wielu zawodów. Podobne obawy jednak pojawiają się co najmniej od czasów rewolucji przemysłowej.



Mikrobiom jelitowy królowej różni się od mikrobiomu robotnic

10 marca 2015, 12:39

Amerykańscy naukowcy odkryli, że mikrobiom jelitowy królowej pszczoły miodnej (Apis mellifera) znacząco różni się od mikroflory przewodu pokarmowego robotnic.


Chcą ożywić wielkiego antycznego wirusa

9 września 2015, 06:24

Francuscy naukowcy informują na łamach PNAS, że w syberyjskiej wiecznej zmarzlinie odkryli gigantycznego wirusa sprzed 30 000 lat. Co więcej, mają zamiar go ożywić


Badanie: mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu

22 czerwca 2016, 06:16

Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania polskich naukowców.


Przeklinający prawdę ci powie

18 stycznia 2017, 12:58

Ludzie, którzy często przeklinają, są uczciwsi.


Więcej litu w wodzie z kranu - mniej przypadków demencji

25 sierpnia 2017, 05:21

Wysoki poziom litu w wodzie z kranu wiąże się z niższym wskaźnikiem demencji.


Aktywność fizyczna zachowuje nas w zdrowiu i opóźnia starzenie się

9 marca 2018, 14:09

Aktywność fizyczna pozwala utrzymać nas nie tylko w zdrowiu, ale i powoduje, że ciało jest młodsze niż wiek metrykalny. Przekonują o tym badania przeprowadzone przez naukowców z University of Rigmingham i King's College London.


Głos matki skuteczniejszy od alarmu pożarowego

25 października 2018, 12:41

Gdy pożar w budynku mieszkalnym wybuchnie w nocy, ryzyko ofiar śmiertelnych jest wyższe niż w dzień. Dlatego też ważne jest instalowanie czujników dymu i alarmów. Jednak wiele dzieci nie budzi się na dźwięk sygnału tradycyjnego alarmu.


Witamina D może obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

21 marca 2019, 09:53

Witamina D sprzyja większej wrażliwości na insulinę, obniżając w ten sposób poziom glukozy i ryzyko cukrzycy typu 2.


Dieta niskotłuszczowa przynosi kobietom same korzyści

5 września 2019, 09:17

Długoterminowe badania prowadzone przez Fred Hutchinson Cancer Research Center wykazały, że kobiety pozostające na niskotłuszczowej diecie połączonej ze zwiększonym spożyciem warzyw, owoców i zbóż, odnoszą liczne korzyści, przede wszystkim zaś spada u nich ryzyko zgonu z powodu nowotworu piersi, wolniej rozwija się cukrzyca oraz narażone są na mniejsze ryzyko choroby niedokrwiennej serca.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy